Monday, November 24, 2008

RESEPI PERKHAWINAN BAHAGIA


Bahan-bahannyer


2 kg penuh pegangan teguh kepada Tuhan & ajaran agama
1 kilo rasa cinta & kasih yang sentiasa membara
1 kilo rasa kesyukuran & ketaqwaan
4 cawan rasa tanggungjawab
3 cawan daya penambat hati ( appeal, daya tarikan termasuk penawar & pelembut hati)
2 cawan penuh puji pujian, kemesraan & gurau senda
2 cawan pati kemanusiaan
2 cawan keyakinan diri masing-masing, dorongan & sokongan
1 cawan rasa kepuasan
1 cawan budi bahasa
1 cawan perasaan timbang rasa
1 cawan tolak ansur & toleransi atas segala kesilapan & kelemahan kedua belah pihak
2 gelas ucapan terima kasih untuk disirami selalu
1 sukatan peruntukan kewangan yang mencukupi
2 orang anak kecil sekurang-kurangnyer
4 cawan penuh pengucapan maafkan daku ( ini juga penting untuk dijadikan amalan diet kita )
Secubit campur tangan mertua
Curahkan kerjasama yang perlu dan kesediaan kerja berpasangan dan perkongsian


Cara Membuat & Mengamalkannya


Adunkan dengan cermat semua bahan-bahan di atas dan asingkan rasa cemburu, curiga, sikap mengkritik, perasaan marah & sakit hati.
Isingkan dengan bunga-bunga cinta yang segar dan panaskan dengan bara api kesetiaan dan kejujuran.
Hiaskan dengan 2 orang anak kecil dan bolehlah ditambah mengikut selera dan kemampuan diri masing-masing.


Peringatan


Jangan sekali-kali dihidangkan dengan sikap dingin dan lidah yang berbisa. Makanan kalau sesedap mana pun jika dihidangkan dengan sikap dingin akan menjadi hambar. Hiaskan dengan senyuman manis penuh kasih sayang. Sesekali bawalah hidangan ini untuk menikmati bersama ke tempat peranginan ketika berbulan madu dulu agar kemanisannyer tetap berkekalan. Seperti juga masakan, ia perlu diletak serbuk perasa. Perlu diingatkan, serbuk perasa resepi perkhawinan bahagia ini ialah keimanan, kesabaran & kesungguhan kita untuk mencapai kebahagiaan tidak kira berapa besar pun pancaroba yang melanda.

Cetak Artikel Ini

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

visitors globe

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP